Forest Garden

HÛT

Junction of Bulwer Road and Drayton Road

Responding to the rapid urbanisation of Leytonstone in the late 1890s, HÛT's proposal explores the creation of a shared forest garden for this residential neighbourhood to revalue the connection with our lost natural habitats.

Using locally sourced materials the forest floor will be reimagined as a playful landscape of semipermeable surfaces and rain gardens. The forest canopy will be reinterpreted through the vernacular of hop growing, with vertical timber planters increasing planting density on a limited footprint.

Serving both practical and aesthetic functions, the proposal reinstates permeability into the urban environment and introduces rammed earth construction, a building methodology that is growing in importance as we seek to decarbonise the construction industry.

Profile

HÛT is an architectural practice based in Shoreditch, London.  The practice believes a simple, refined approach – robust, carefully considered and beautifully resolved – produces the most elegant designs. The everyday and familiar are reimagined to produce an architecture that delights and surprises.